yuhu..sok raya haji.
even xsemeriah raya aidifitri..
tapi tuk org2 yg tgh wat haji bg meriah nie lah penantian diorg suma
raya xleh dipisahkn dgn kuih raya.
disini saya sbg CHEF SURIA ingin menyelitkan resepi baik dr ladang (pekan wei)
sngt sedap..krup krap krup krap gua ckp..
iaitu.
KUEH GUNTING...
nk tulis dlm blog ni bkn nk share sngt pun..
tapi tuk peringatan diri sendiri yg makin lupus..ngeh2
sngt senang kn??
kalo u ingt i penah wat kuih melecur.?
padahal nk wat kuih ni lah...xjadi jadi melecur lah..
yg ni jadi..cz my futher mother in law yg ajar..
thanks mak.!!
ops....terlebih cahaya laks
walla...kuih gunting...yg sedap
selamAt Hari RayA
tapi tuk org2 yg tgh wat haji bg meriah nie lah penantian diorg suma
raya xleh dipisahkn dgn kuih raya.
disini saya sbg CHEF SURIA ingin menyelitkan resepi baik dr ladang (pekan wei)
sngt sedap..krup krap krup krap gua ckp..
iaitu.
KUEH GUNTING...
nk tulis dlm blog ni bkn nk share sngt pun..
tapi tuk peringatan diri sendiri yg makin lupus..ngeh2
bahan
1kg tepung gandum
1cawan mentega (guna cwn wat air panas)
1 sudu bsr kunyit
2 sudu bsr serbuk kari
sedikit garam
1 sudu bsr jintan
air secukup rasa
daun kari dicincang halus mulus
seketul telur
sebilah gunting (lbh pun xpe)
cara2 yer
1. campur kn tepung n mentega.jadikan dia bentuk crumble (blt ke ek?)
2. masuk kn bhn2 yg lain selain air dan telur..biarkan dia sebati dgn sebetulnya
3. pecahkn telur dn masuk dlm adunan itu.
4. kemudian masuk kn air sedekit demi sedikit sehingga kn aduan menjadi doh.
5. amik sedekit doh itu dan potong kecik2 ikot suka ati anda gunakan gunting sehingga abis.
6. panaskn minyak yg byk didalm kuali
7. setelah panas sehinggakn jari anda leh melecur.leh goreng doh yg tlh dipotong tadi.
8. goreng sehingga kuning sekuning2 yer...
9. tapis minyak tersebut dan biarkan sejuk
10. leh masuk dlm bekas atau masuk dlm pewut.!!ngeh2
1kg tepung gandum
1cawan mentega (guna cwn wat air panas)
1 sudu bsr kunyit
2 sudu bsr serbuk kari
sedikit garam
1 sudu bsr jintan
air secukup rasa
daun kari dicincang halus mulus
seketul telur
sebilah gunting (lbh pun xpe)
cara2 yer
1. campur kn tepung n mentega.jadikan dia bentuk crumble (blt ke ek?)
2. masuk kn bhn2 yg lain selain air dan telur..biarkan dia sebati dgn sebetulnya
3. pecahkn telur dn masuk dlm adunan itu.
4. kemudian masuk kn air sedekit demi sedikit sehingga kn aduan menjadi doh.
5. amik sedekit doh itu dan potong kecik2 ikot suka ati anda gunakan gunting sehingga abis.
6. panaskn minyak yg byk didalm kuali
7. setelah panas sehinggakn jari anda leh melecur.leh goreng doh yg tlh dipotong tadi.
8. goreng sehingga kuning sekuning2 yer...
9. tapis minyak tersebut dan biarkan sejuk
10. leh masuk dlm bekas atau masuk dlm pewut.!!ngeh2
sngt senang kn??
kalo u ingt i penah wat kuih melecur.?
padahal nk wat kuih ni lah...xjadi jadi melecur lah..
yg ni jadi..cz my futher mother in law yg ajar..
thanks mak.!!
ops....terlebih cahaya laks
walla...kuih gunting...yg sedap
selamAt Hari RayA
No comments:
Post a Comment